Kategorier
Valpe-tips

Den spede begynnelsen

Det å begynne med ny valp/hund er alltid spennende, hvilken type/personlighet er den lille og hva har den av naturlige adferder som jeg kan benytte meg av?

Det jeg legger mest vekt på i begynnelsen er å bygge et forhold mellom meg og valpen, og det å bygge opp gode belønninger som jeg kan benytte senere.

(Jeg skriver valp, men dette kan også benyttes på unghunder/voksne hunden som du nettopp begynner å trene med eller om du får en omplasseringshund.)

I begynnelsen kan treningen se noe rotete ut ved første øyekast. Jeg belønner alle tendenser til kontakt med meg og når valpen oppsøker meg og mest/alltid ved venstre side. (dette gjør treningen med fri ved fot plasseringen lettere siden)

Jeg har på egnet plass valpen løs, kaster en godbit litt bort fra meg eller går rolig bort… i det valpen begynner å gå mot meg sier jeg mitt belønningsord/lyd (JA! Kan være hva som helst så lenge det er kort og presist) og belønner. Mest med leker og da helst med tauleker… det binder valpen til deg og blir noe dere gjør sammen. Kaster du ball for eksempel er det lett for at valpen løper rundt med den og leker for seg selv isteden.

Det å oppsøke/være sammen med meg skal være det gøyeste i verden! Alle gode/gøye ting skjer da 😀

 

Belønningsregler: 

Når man trener slik som dette og bygger opp så stor verdi i belønningene/leken så er det viktig å ha noen regler :

1. Du må gjøre for å få!

Man må lære valpen at den raskeste veien til belønningen er ikke å forsøke å ta den. Det er å tilby atferder, lyde kommandoer etc.. og kun ta belønningen etter belønningsord/lyd. Om valpen forsøker å ta belønningen uten dette stopper du bare valpen fint og rolig fra å få tak i belønningen.

Med valper som er veldig forsiktig i leken og vanskelig for å få i gang kan du vente med dette til du ser at den er skikkelig med.

2. Forsiktig
Om den går etter hender isteden eller er uforsiktig og treffer hender/fingre så stopper leken!

3. Dine leker:

Mine hunder har ikke en eneste leke! Jeg har derimot MANGE som hundene får lov til å låne når vi trener og de har gjort seg fortjent til det 🙂
Dette er mer for deg selv enn for valpen, med et slikt tanke sett endrer du måten du ser på lekene og deres verdi. Og lekene varer også mye lengre.
Ting man låner skal jo leveres tilbake i samme tilstand som man lånte dem i, ikke sant?

Og på samme måte skal også hunden levere tilbake leker som den låner av deg.

Det kan være lurt å bruke to helt like leker (benytter du to forskjellige så kan valpen lett få en favoritt som den da helst ikke vil levere i fra seg).

Du kaster den ene leken og når valpen løper å henter den og snur seg og ser på deg.. roper du belønningsordet/lyden og evn løper bort fra valpen (om ordet/lyden ikke er nok) med den andre leken. Når valpen da er helt borte hos deg så leker dere litt med den andre leken før du også kaster den og gjentar.
Det er ikke så nøye om valpen slipper leken før den er  helt borte hos deg.. det viktigste er at valpen kommer helt bort til deg. Unngå for all del å forsøke å «fange inn» valpen.. det vil den raskt se på som en lek og vil da aldri komme helt inn.

Vent gradvis lengre og lengre før du gir ordet/lyden helt til hunden tilslutt er helt inne hos deg.

4. Aktivitet/passivitet:

Aktivitet fra deg betyr at valpen skal /kan ta i og skikkelig engasjere seg i leken.  Men når du blir passiv skal også valpen bli det og slippe leken.

Start å leke med valpen, når du har lekt en liten stund tar du rolig valpen i hals båndet, holder den inntil beinet/kroppen din (forsiktig… du skal kun forhindre at den kan hoppe og dra.. ikke gjøre den vondt) og står passiv/stille med leken.

Umiddelbart når valpen slipper (varierer veldig hvor lenge du må vente på dette) sier du ordet/lyden din og fortsetter leken…. deretter gjenta.

Ønsker du å ha en kommando i tillegg legger du på dette akkurat i det hunden slipper (bytter det ut med lyden/ordet) og lar den deretter starte leken igjen umiddelbart. Dette bør du vente med til hunden har begynt å skjønne «leken».

Vil du som meg beholde at hunden slipper av seg selv i tillegg til på kommando så varierer du på dette i denne treningen. Øk etter hvert tiden hunden må vente gradvis før den får ta leken igjen.

På enkelte hunder må denne treningen holdes vedlike med jevne mellomrom hele hundens liv.

Du kan selvfølgelig legge til flere regler ved behov om du vil det, men disse mener jeg er de viktigste. Har du flere så gjerne del dem i kommentarfeltet 🙂

Innkalling:

Det er det viktigste du noen gang lærer valpen din! Det avgjør om valpen vil få et liv i bånd eller ett liv i frihet og holder den trygg.

Så dette begynner jeg med nesten med en gang jeg får valpen i hus.

Jeg belønner/roser alltid at valpen kommer og tar kontakt med meg frivillig : «Der var du jo lille!» gir den en liten godbit og lar den løpe av sted igjen.

Når jeg er ute å går med valpen varierer jeg mellom å nesten ikke rope på den i det hele tatt til å rope den inn varierende antall ganger .

Ikke rope:

Om vi kommer til et kryss og valpen går til høyre går jeg uten å si noe til venstre (selv om vi egentlig skal til høyre… kan bare snu å gå den veien etterpå), når valpen da innser hva som har skjedd så vil den komme løpende etter deg…. da får den belønning/ros.

Om valpen går for langt bort fra meg eller ute av mitt synsfelt så gjemmer jeg meg. Ute av syne men enkelt i begynnelsen så valpen finner meg.

Det er hunden som skal holde rede på hvor jeg er ikke omvendt.. og med denne treningen så får du en hund som aldri løper for langt fra deg og det er lettere for deg å ha kontroll.

Rope:

I løpet av turen kan jeg rope inn valpen 10-15 ganger bare for å gi godbit eller leke og kose litt før den får lov til å løpe videre igjen. Dette gjør jeg også under lek med andre hunder (for eksempel i hundepark om du er der). Husk å varierer hvor og hvor ofte du roper så det ikke blir slik at 5 gangen du roper så skal den i bånd for eksempel.

Om du kun roper på hunden når noe skjer (det kommer en annen hund ) eller når leken er slutt, eller dere skal ta på båndet og gå hjem tar valpen fort sammenhengen.

Da får du en hund som begynner å se seg om etter årsaker til at du roper før den kommer, eller en hund som ikke kommer i det hele tatt…. Og hvorfor skulle den det? Det betyr jo at moroa er over!

Ved å rope inn valpen mange ganger og at det da bare skjer gode ting og uten å frarøve den friheten får du en valp som med glede kommer når du roper.

Når du roper for å ta på den båndet (og ellers under denne treningen) så hold den i halsbåndet mens du gir den godbiten. Hold den litt før du evn leker og la den løpe igjen. Skal den i bånd så tar du på den båndet og kan velge/variere i å bare gå videre eller leker litt før dere går hjem.

Det er selvsagt mye mer som er viktig/riktig å gjøre med valpen… men dette syns jeg er en grei begynnelse. Og når man følger dette så er det nesten ikke grenser for hva man kan lære valpen…. du har jo jobbet frem belønninger som den vil gjøre ALT for. Når du da legger dette sammen med den ubeskrivelige glede du har lagt i valpen over å være sammen med deg… da har du starten på et uslåelig team 😀

Lykke til med treningen, og husk å ha det GØY!

NB: Da jeg selv får valp fra Finland samtidig med at årets kull blir levert ut til nye eiere vil jeg legge ut bilder av meg og lille Splitt her etterhvert.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.