Kategorier
Hundetrening Schendas Kennel Valpe-tips

Stille når det ringer på og ved besøk

Når dette skjer så regner jeg med at hunden er «vill og gal», så det viktigste er å bryte dette slik at du får kontakt. Ved hjelp av lyd eller leke.

Del1:
Selv brukte jeg en pipeball eller en høy og lys brrrr lyd som jeg lager med tunga (vanskelig å forklare, finn en lyd som funker).
I det sekundet hunden forbauset/nysgjerrig ser opp på deg så roser du og sier ordet du ønsker å bruke (feks stille). Ordet trenger man ikke å si strengt eller bestemt, ett lyst og positivt stille er ofte bedre da dette også kan hjelpe med å bryte adferden. Når hunden reagerer bra på lyden/leken og blir oppmerksom med en gang, venter du 2-3 sekunder før du roser/belønner. Deretter utvider du gradvis tiden til 2-3 min.

 

Del 2.
Lær hunden din å oppsøke deg vær gang det ringer på døren. Rett før det ringer på døren får du hunden bort til deg og sier med vanlig stemme feks «kommer det noen?» I det det ringer på sier du lyden din eller ordet du har valgt (alt etter hvor langt du er kommet og hvor bra hunden reagerer på treningen.) Ros og bare overse det faktum at det ringer på. Etterhvert så tester du hva som skjer ved at du sitter stille i stolen din når det ringer på, det kan være lurt de første gangene å trene litt som du gjorde i begynnelsen på del2 slik at hun allerede har fokus på deg/oppgaven før det ringer på.

I del 1 og 2 skal hjelperen din kun ringe på døren i avtalte intervaller eller når du på andre måter gir beskjed om det. De første gangene om hunden løper avgårde til døra kan det også være nødvendig/lurt å ha hunden i bånd.
Ett tips er å kjøpe en ny ringeklokke på feks Biltema, da kan du trykke på ringeklokka selv og først henge den opp når du er ferdig med treningen.

 

Del 3.
Når hunden klarer de 2 første delene bra så er det på tide å utvide til å kunne åpne døra å slippe folk inn. (regner med du har lyst på litt besøk også 🙂 )
Da kan du velge to løsninger: Enten å lære hunden og ligge på plassen sin mens du åpner, eller sitte i passelig avstand fra døra og vente til du feks sier værsågod og da får hilse.
(Selv liker jeg å ha hunden der (ihvertfall i begynnelsen) slik at jeg har kontroll og kan avverge at hunden kommer før det er greit osv..) ta rolig med deg hunden ut til døra og sett eller dekk hunden der (velg det som hunden er sikrest i, er det større sjans for at hunden blir der i dekk kontra sitt så dekker du hunden)

Her er det viktig å være konsekvent!

Ved den minste lyd eller at hunden reiser seg, så skal personen gå ut igjen mens du tar hunden tilbake på plassen sin.Vent deretter noen min og prøv å åpne døra igjen.

Ang lyd så er det viktig i hele prosessen, om hunden etter å ha fått lov til å hilse begynner og lage lyd så er det tilbake på plass og hjelperen ut døra igjen. Øk gradvis tiden hunden må være der, i begynnelsen er det kanskje nok at personen kommer inn og dere har lukket døra,men etterhvert skal hunden være på plassen til personen har hengt av seg og skal til å gå inn.
Når hunden klarer dette så får den lov til å hilse på personen, men ikke vill og gal hilsning og ikke lenge. Det er ingen stor sak at det ringer på døren og vi får besøk 🙂

 

Når hunden klarer dette bra så er det på tide å koble delene sammen. Etter hunden har sladret at det ringer på, roser du og tar rolig med deg hunden til plassen sin og så gjør du som du pleier, noen må i koblingsfasen gå litt tilbake i vanskelighetsgrad men ikke alle… merker du behovet for det hos din hund så gjør det litt enklere for den de første gangene du gjør hele «øvelsen».

Det kan i hvertfall i begynnelsen lønne seg å ikke ha fokus på hunden (heller overse den) mens besøket varer. Da blir ikke det å få besøk en så stor begivenhet lengre.

 Dette ser sikkert noe tungvindt og tidskrevende ut(og det er det jo på en måte også 😉 ) Man kan også hoppe over at hunden sladrer til deg og lære den at ringeklokken betyr å legge seg på plassen du velger. Når hunden har lært dette så tar det ikke lang tid å åpne døra, da blir det som vanlig. Igjen så går læring ofte raskere enn avlæring, så gi valpen en god start –

 Masse lykke til 😀

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.