Kategorier
Hundetrening Schendas Kennel

Kjøpe hund

 

Har drømmen om å bli hundeeier vokset seg stor og sterk, og endelig passer det å få et nytt familiemedlem?

Da har du en lang og spennende prosess foran deg, ihvertfall om du ønsker å gjøre det riktig og få best mulig sjanse for å lykkes med ditt hundehold.

Det er flere ting man bør gjøre og spørsmål man bør stille seg selv før man bestemmer seg for hvilken hund man ønsker å kjøpe.

Her tar jeg opp de viktigste tingene du bør tenke igjennom før kjøp.

Fryktelig søte, men er du helt sikker på at du har tid og overskudd de neste 10-15 årene?

Hvorfor vil jeg bli hundeeier?

Hvilke tanker gjør du deg om det å være hundeeier og hva slags hundehold ønsker du?
Ønsker du deg en aktiv tur og treningskamerat eller er du mer typen som går moderat med turer og ellers vil ha en sofakompis? Missforstå meg rett… alle hunder trenger tur og en viss mengde trening, men det er helt klart raser som trenger og krever det mer enn andre.

Hvor mye tid har du?

Hvor mye tid har du til å bruke på hunden hver dag?
Husk at hunder med lang pels som regel krever daglig pelspleie i tillegg til tur, trening, foring…etc… og det bør taes med i beregningen.

Ønsker jeg å bruke hunden til noe og isåfall hva?

Om du ønsker å bruke hunden til utstilling så passer alle renraset FCI/NKK registrerte hunder til dette formål. Om du derimot ønsker å bruke hunden til feks jakt er det avhengig av hvilken type jakt litt mer innskrenket hvilke type raser som passer. Dette er ting som du virkelig bør bruke litt tid på for både din og hundens del.

Det er for sent når du står der med en husky eller en av de andre sledehund rasene og «klager» over at hunden ikke vil slutte å trekke, eller med en jakthund som stadig stikker til skogs og ikke kommer når du kaller på den.

Stor eller liten?

Små hunder er like mye hunder og man blir like glade i dem som med store hunder. Ofte er de også enklere å få pass til og å ta med seg, spesielt om du reiser mye kollektivt. De trenger ofte ikke like mye mosjon som store hunder selv om de små også selvsagt trenger daglige turer og mosjon/stimulering.

Store hunder trenger ofte mer plass og ikke alle kan gå tur med den alltid. Dette avhenger selvsagt av både lynne og treningen på hunden.

Det er både fordeler og ulemper med både små og store hunder og valget bør samsvare med hva du har å tilby hunden og din livsstil.

Rase eller blanding?

Blandingshunder, altså valper som er av to eller flere forskjellige raser er selvsagt også hunder og man blir glade i dem også 🙂

Det som er viktig om man vil gå for en blanding er at man leser om alle rasene som er involvert og finner ut om de passer inn i tankene man har gjort seg tidligere i prosessen som nevnt over.
Det viktigste, og det gjelder også ved renraset er å ta alle de for deg, negative sidene med rasen/e og tenke over om det er noe du kan leve med. Alle kan vi leve med det positive sidene er litt verre med de negative.
Men det er stor sjanse for at man likevel får seg en overraskelse eller to ved kjøp av blanding. Både med tanke på det fysiske, den blir større enn forventet, vanskelig pels, røyting etc… eller feks i en blanding der mor er blanding av Border Collie og Golden retriever og far ren Golden Retriever kan det likevel dukke opp individer med høyt gjeterinstinkt.

Renraset er ofte mer forutsigbare når det kommer til både det fysiske og bruksområder. Det er ingen som blir overrasket over en retriever som liker å bære ting i munnen, en Border Collie som gjeter eller en Greyhound som liker å løpe. Eller at en Afghansk Mynde trenger en del pelstell eller at en korthåret hund ikke gjør det.

Valget er tatt, hva nå?

 

Du har valgt en hund/rase som du mener kan passe best for deg og din livssituasjon, det som gjenstår nå er å finne en oppdretter å kjøpe valpen av.
Per definisjon så er alle som har ett kull en oppdretter, om det er blanding eller ikke.

Anbefaler å kontakte div rasegrupper på nett /Face Book (fins FB sider for blandingshunder også) og stille alle spørsmål om rase og evnt oppdretter de kan anbefale.

Det krever mye trening og forberedelser før og ikke minst på selve utstillingen. En oppdretter har også flere hunder selv og ofte også flere valpe kjøpere å hjelpe, så vent til riktig tid med å ta kontakt.

Når korona tidene har roet seg så er og utstillinger en fin arena der man kan treffe de fleste raser på en plass og mange eiere og oppdrettere.
Bare husk på hvorfor folk er der og at man ofte er veldig opptatt første del av dagen. Selv kan jeg i alt stresset før jeg skal inn i ringen virke lettere frekk og avvisende, men det er bare pga jeg ikke har plass til noe mer i hodet akkurat da. Prøver selvsagt å unngå det, men med flere hunder og forskjellige raser som ofte ikke er i samme ring er det ikke alltid så enkelt å skulle ta i mot folk som «bare» er nysgjerrig på rasen.

Men når første del av bedømmingen er over er det som regel en del venting før neste del begynner og da er det lettere og mer velkomment å slå av en hundeprat, både for meg og andre.

Selv som ny er det enkelt å merke når det skjer, blir litt mindre action og folk sitter mer og slapper av. Da er det en fin tid å ta kontakt på…. har du itillegg tatt kontakt med div oppdrettere på nett allerede så kan du jo også henvise til det i din kontakt. De fleste liker å snakke om hundene sine som de er både stolte og glade i, så ikke la det jeg har skrevet over skremme deg fra å ta kontakt… bare prøv å gjøre det på riktig tid 🙂
Selv har jeg flere valpe-kjøpere som er blitt virkelig gode venner, og oppdrettere som jeg selv har kjøpt valp fra både før og etter jeg ble oppdretter selv våger jeg også å kalle mine venner.

Seriøse oppdrettere er som hunde eiere flest; Vi elsker hundene våre, både dem vi har hjemme selv og de vi oppdretter og selger til nye hjem. Valpene er dessuten alltid litt våre… så det så!

Still alle spørsmål du måtte ha om rasen og gi en beskrivelse av hva du kan gi en hund, evnt tidligere erfaringer med hund og hva du ønsker å bruke hunden til.

En seriøs oppdretter elsker folk som tydelig har lest seg opp på rasen og stiller spørsmål, både om rasen, seg selv og oppdrettet.

Oppdrettere som snakker «drit» om andre skygger jeg selv unna og anbefaler det samme.
For all del, jeg har selv oppdrettere jeg av ulike grunner ikke ønsker å anbefale, men velger da heller å fremsnakke dem jeg kan anbefale enn å snakke ned andre.
Oppdrettere som stolt bedyrer at de aldri har hatt noen problemer eller sykdommer er enten ikke helt ærlige med deg eller så har de ikke holdt på lenge nok.
Det er ikke mangel på sykdom/problemer som definerer en seriøs oppdretter men valgene de tar når det oppstår.
Det viktigste er at oppdretteren har svar på evnt problemer/sykdommer som kan oppstå i rasen og hva vedkommende har gjort for å på best mulig unngå dem.

Du kan gjerne kontakte flere oppdrettere der du kanskje får 2 eller flere du kunne tenke deg å stå på liste hos og kjøpe valp fra.
Det viktigste da er at du i din kontakt da er ærlig om at du står på liste flere plasser. Også viktig og god «folkeskikk» at du uansett grunn gir beskjed straks det ikke er aktuelt å stå på valpe-listen lengre.

Flere raseklubber har også egne valpe formidlere som det kan være greit å kontakte. De har oversikt over hvem som har kull og som regel er det også kun dem som avler innenfor klubbens og nkk sine avlsregler som får stå hos valpe formidleren.

Lykke til i prosessen og med din nye bestevenn når den tid kommer !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.