Kategorier
Schendas Kennel Valpe-tips

Første dagene i nytt hjem og myter

Det er mange forskjellige metoder når det kommer til hundetrening og mange veier til rom.

De aller fleste mener og «kan» noe om hundetrening og er ikke redd for å lire av seg mer eller mindre kvalifiserte råd.

Jeg anbefaler å lese om det meste for deretter å finne din egen stil som passer for deg og din hund.

Men noen «råd» er direkte ødeleggende og kan være kimen til problemer du vil ha vanskelig for å bli kvitt siden, og det er noen av disse som jeg skal gå igjennom her.

Jeg vil også selvsagt skrive litt om hva jeg gjør.

 

Som oftest så hentes valper ca 8 uker gamle. Dette er en liten baby og dens første reise ut i den store verden uten mor og søsken som trygghet. Det viktigste du kan gjøre er å gjøre de første dagene så trygge og gode som mulig, på den måten blir valpen trygg på deg og sine nye omgivelser.

 

Soveplass:

«Valpen må sove der du vil den skal sove fra dag en, ellers så vil den aldri godta noe annet!»

Dette stemmer heldigvis ikke.

Om du følger dette rådet og feks har bestemt at valpen skal sove nede i gangen mens du selv sover oppe på soverommet. Ville du overlatt en liten menneskebaby til seg selv slik?

(Nå er jo ikke valper og babyer det samme… men noen paraleller kan man likevel ta.)

Valpen blir så etterlatt helt alene og vil mest sannsynlig begynne å rope etter deg/flokken sin (piper og hyler.) Rådet er da at man skal overse valpens hyling til den til slutt av utmattelse gir opp og sovner. Hva slags start på et langt og lykkelig hundehold er det?

Så har du den andre bivirkningen:
Mange valpe-eiere klarer ikke å ligge og høre på den lille lengre etter den har holdt på en stund og går derfor ned til den . Da har du mest sannsynlig lagt kimen til ett problem som kan gi deg store problemer.
For det er ikke lenge før valpen skjønner at den kan rope deg tilbake og da vil den benytte dette også i andre situasjoner for å få det som den vil. Valper/hunder er optiunister og gjør kun det som lønner seg.

Mitt råd er at du enten legger deg ned i gangen (eller der du ønsker å ha hunden) sammen med valpen eller har den på soverommet i begynnelsen. Ikke bare gir det økt trygghet for valpen og bidrar til en bedre start, men det gjør det også lettere for deg å merke om valpen må ut å gjøre sitt fornødne i løpet av natten.

Det er ingen problem når valpen er blitt litt eldre og også har begynt/kommet langt i hjemmealene treningen og flytte den der du vil ha den .

Husk også på at valper har et stort søvnbehov og at den skal få sove i fred til den våkner! Om du eller barn til stadighet går bort og våkner den så vil du høyst sannsynlig få en urolig og stresset hund.

ackullto       amokkasove2014

Renslghets trening:

Om valpen gjør i fra seg inne så skal du gni den i tisset /avføringen og straks bære den ut på utsiden.

Ja.. dett er er faktisk et råd som noen fremdeles kommer med og mener fungerer!
Men jeg håper og tror at det for de fleste faller på sin egen urimelighet, men velger å nevne det likevel.

Alt dette lærer valpen er å ikke gjøre i fra seg når du er i nærheten, når du da ikke er der så vil den tømme blære og tarm.
Uhell inne skal forbigås i stillhet! om du kjenner irritasjonen stige og du har lyst til å slå noen , da kan du slå deg selv i hodet for at du nok en gang ikke fulgte godt nok med å var for sen 🙂

Jeg har også hørt følgende historie:

Hver gang valpen gjorde ifra seg inne gned han valpens snute ned i det og kastet den ut av vinduet (første etasje). Etter en stund hadde valpen lært: Den gjorde i fra seg og når eier kom hjem gned han snuten i det og hoppet ut av vinduet.

Jeg skal ikke påstå at denne historien er sant….

Små valper har små blærer og liten eller ingen kontroll. Om du tar valpen med ut etter den har spist, sovet og lekt unngår du mange uhell, prøv også å se litt på klokka når valpen har uhell…. se om det er en rød tråd som feks at ca hvert 45 min så må den på do… da er det bare for deg å gå ut hvert 40 min i tillegg til rådene over.

Det kan også være lurt å ikke gjøre noe morsomt ute før valpen har gjort ifra seg og ikke gå rett inn igjen etterpå men la den da snuse litt eller ta en liten leke økt. Da unngår du en valp som holder seg lengst mulig pga den vil være lengre ute. Men dette gjelder ikke på natta.. da skal man gjøre fra seg og inn å sove igjen…. på natten skal det være ro!

ab-kull2

Feil og riktig:

Hva er feil og hva er riktig?

Vel… min mening er at så lenge det er riktig for deg/dere og ikke er til sjenanse for noen… vel da er det riktig.

MEN.. husk at det den får lov til som liten også må være lov som voksen.  Og ikke alt er like søtt når den lille bylten er blitt 20-30kg eller mer.
Tenk også på at om valpen får lov til å hoppe opp å ligge i sofaen når den selv vil, så vil den også gjøre det på sølete høstdager eller etter den har rullet seg i gjørme.

Husk også på at om du ønsker å kunne ta med deg hunden på besøk så er ikke alle like begeistret som deg for hunder i sofaen.
En løsning der kan være å vente med å tillate den tilgang til sofaen til du kan lære den at det er kun tillatt ved invitasjon. På den måten kan du nyte hundekos i sofaen når hunden er fin og ren og ha en hund som rolig ligger på gulvet når dere er på besøk hos andre.

Lek ute og ro inne:

Jeg anbefaler at dere lager en regel om at det meste av herjing og lek foregår ute og at inne leker dere rolige leker eller koser. Dette fører til at hunden vil være rolig inne, både hjemme og på besøk. Om du leker mye og herjer med valpen inne vil den som voksen ofte mase for at noe skal skje.. eller hele tiden ligge på vent og /eller fotfølge deg hver gang du reiser deg.

Men samtidig så er det mye som man kan/er lurt å lære inn inne der det ikke er forstyrrelser. Men i den fasen er det lurest uansett å bruke godbiter som i seg selv er en belønning som roer. Skal man trene noe som man vil ha fart på å belønne med lek kan man gå ut i hagen.

ab-kull4     abkulllekablixvinterablixgjeter2ablix gjeter

Jeg har også skrevet en blogg om hvordan man kan begynne treningen, den finner du HER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.