Kategorier
Uncategorized

Nerver i ringen? Konkrete tips til hvordan å trene det bort.

Dere syns kanskje dette er litt for tidlig å tenke på nå? Men det er det ikke, det er bare lurt å begynne så tidlig som mulig nesten uansett hva dere vil bruke de skjønne valpene deres til. Men er aldri for sent og begynne heller så man kan fint starte med dette på unghunder også.

For de samme «reglene» gjelder om dere vil gå AG, freestyle eller utstilling. Her har jeg tatt utgangspunkt i LP som er det jeg driver med, men det kan som sagt være nyttig uansett hva dere vil gjøre.

 

Lykke til!

 

 

Dette ble plutselig ett problem for meg med Schenda.

Vi hadde på uoff. stevner hatt godt over opprykk poeng i flere år, men på off. stevner så klarte vi av og til ikke klart å få en 2 premierings sum engang.

Etter forespørsel vill jeg skrive litt om hvordan jeg hadde det før, hva jeg har gjorde for å bedre på dette og hvordan jeg har det nå.

 

 

 

Før:

Dårlig søvn natten før stevne dag.

Ingen matlyst før etter jeg var ferdig i ringen

Svette hender

Småløper stresset rundt på stevne plass, mens jeg små lo og skravlet uten stans, med en stakkars forvirret hund på slep.

Løp med skjelvende knær til min plass i ringen.

Smilte og lo nervøst til dommer, viste ikke hvor jeg skulle plassere meg ved øvelsene, glapp hundens konsentrasjon hver gang dommer sa noe til meg (utenom under øvelse når han kommanderer), gikk som en dass totalt forskjellig til hvordan jeg går på trening….

Tror ikke folk vet hvor tøft det var for meg… Jeg har aldri hatt dette «problemet» tidligere, ihvertfall ikke i like stor grad og har vært i Eliten med hunder før….

Jeg vet godt hvordan jeg skal trene hund (blir aldri ferdig utlært , men likevel) men å trene meg selv var verre…

Det verste var jo at Schenda ikke syns det var noe gøy når jeg var en nervøs skjelvende klump, hun rett og slett gadd ikke og gikk med halen ned… Og trening og konkurranser skal vøre gøy… for både hund og eier!

 

 

 

Hvordan løste jeg disse problemene?

 

Tro det eller ei så begynner det på trening og da ikke trening av hunden men meg selv.

For å gjøre det likt trening på konk må man først VITE hva man konkret gjør på trening og hva som er lov å ikke lov å gjøre på konk. Det å vite dette er trygghet både for deg og hunden…

Som alle vet så er det ikke lov til å varme opp inne i ringen på konk, men hva er det vi gjør på trening? Vi leker litt, belønner korrekt utgangstilling og begynner å gå, altså HELT forskjellig fra konk.

Nå, uansett hvor jeg trener så varmer jeg opp ett stykke unna der jeg har bestemt meg for å trene, går bort til trenings plassen, får hunden inn på plass og går kontrollert med hunden i lineføring, stiller meg opp og begynner på første øvelse. Alt etter hva jeg trener (vanlig trening eller konk trening) belønner jeg med leke eller konk tillatt belønning.

 

 

 

Men det er bare begynnelsen, det var i hvert fall det for meg….

 

Så gikk jeg i tankeboksen igjen… Hvilket bein skal jeg starte på, hva skal jeg gjøre med hendene mine, hvordan skal jeg plassere beina mine i de forskjellige vendingene for å gjøre det lettest mulig for hunden å følge meg og slik at det ser “pent” ut?

Jeg trente både med og uten hund slik at det ble en bevist handling, eller oppgave for meg om du vil hvordan jeg gikk og stoppet osv…. Jeg har da klare oppgaver og VET hva jeg skal gjøre når dommer for eksempel sier helt om marsj.

At jeg går på samme måte hver gang gjør det enklere for hunden å følge meg selv om vi ikke går samme «løypa» hver gang.

Når det var ordnet så begynte jeg å tenke på hvordan jeg skulle gjøre det på selve stevnet, fant da ut at det viktigste for meg var å holde konsentrasjonen på de oppgavene jeg hadde laget til meg selv (hvordan gå, belønne hunden mellom øvelsene, plassering av hendene osv) og konsentrere meg om hunden og ikke dommeren.

 

 

 

Startplasseringen for de forskjellige øvelsene

 

Men hva da med startplasseringen for de forskjellige øvelsene, jeg må jo snakke med dommer for å vite hvor jeg skal starte fra! Eller må jeg egentlig det?

Ved å stå og se på de hunden som går før meg og kartlegge hvor de forskjellige øvelsene starter fra så kan jeg trygt og sikkert flytte meg rundt på banen uten å miste konsentrasjonen på hunden min og de oppgavene jeg skal gjøre. På den måten løser jeg jo også ett annet problem, nemlig det å dra rundt på hunden mens jeg oppfører meg som en fablende, kjederøykende nervevrak.

Så fant jeg ut av hvordan jeg ville starte hver øvelse. På konk spør alltid dommeren om du er klar, de aller fleste (også jeg) svare da ja eller nikker med hodet. Jeg bestemte meg for å ikke gjøre noe av dette, men heller gi ett lite signal med hånden som ikke hunden legger merke til. Målet er at for hunden så skal dommeren bare være en “idiot” som vi ikke hører på uansett hva han roper… det er jeg som også der har kommandoen. I tillegg så slipper du å miste konsentrasjonen med hunden din rett før du skal starte øvelsen, den virker spesielt godt på hunder som er litt berørt eller ekstra oppmerksom på miljøet.

 

Syns eier det er gøy å avslappende så syns som oftest hunden det også. En hund som har det gøy gjør øvelsene med mer fart og intensitet <3

 

Men er alt dette virkelig nødvendig da?

 

 

Det er i hvert fall det for meg, med konsentrasjonen på alle de oppgavene jeg har satt meg selv til å gjøre inne i ringen har jeg ikke plass i hodet mitt til tanker som : hva om ikke hunden gjør det slik vi har trent, hva om vi nuller, hva om jeg ikke får opprykk, tenk hvis jeg vinner (som også kan være en forstyrrende tanke!), tenk om vi kommer på siste plass, hva syns de som ser på oss om det vi gjør? Osv, osv…

 

Jeg har ikke kommet på alle disse tingene selv, Jeg har fått gode råd av de med mer erfaring enn meg selv og boken lyckas på tevling.

Masse lykke til med treningen, av både deg selv og hunden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.